Thursday, 8 September 2011

hati TERSENTUH & HIBA bila baca entry kawan2 blogger ni....

salam semua..
bila baca entry sahabat2 blogger mengenai raya dan suasana raya hati ni tersentuh benar2..ntah la..sebak sangat.
mungkin aku rindu sangat2 dengan suasana raya di kampung arwah masa kecik2..rindu suasana dulu (masa menulispun rasa nak nangis~lelaki menangis?iye..hati aku menangis walaupun aku lelaki..x salahkan?)

aku tengok entry mereka, membuatkan aku teringat wajah2 kuat atok2, mbah, wak yang dulu cukup kuat dan cergas dan paling sibuk nak uruskan raya, sembelih ayam, masak dan sebaginya ~walaupun masa tu aku asyik bermain dengan sanak suadara sebaya jer..tak membantu mereka~

kini bila aku dah besar dan bekerjaya, bila menziarahi mereka, kebanyakkan mereka dah terlantar, ada tu tak ingat dah nama2 cucu..dan suasana kampung pun tak semeriah dulu, rumah nenk dah uzur, atuk dah meninggal, rumah atok dulu dah takda orang nak duduk, nenk tinggal ngan anak2nya..

Mengingatkan aku pada hari tua ku..pasti aku akan mengalami saat seperti mereka
hanya doaku, semoga hari tua ku tidak menyusahkan anak2 dan cucu..dan dapat mengembirakan mereka..amin
terima kasih buat sahabat2 blogger..menginsafkan..

http://azumylini.blogspot.com/2011/09/buang-bapa-kebas-wang.html

http://zakiepurvit.blogspot.com/

http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2011/09/warna-warni-aidilfitri-lagi.html

jom kita mengimarah bulan SYAWAL ....syoookkk...!!


salam semua..post kali ini ala2 insaf gitu..hehehe..
Ramadhan sudah berakhir, kini dah 10 hari..kita menyambut/berada di bulan syawal. perayaan dan sambutan SYAWAL amat2lah disambut dengan meriah dan penuh kesyukuran.

sekarang ini, tibalah masanya untuk kita mengimarahkan bulan SYAWAL dengan menjayakan dan melakukan puasa sunat 6. Terlalu banyak kelebihan kita melakukan puasa 6.

ajak dan beri sokongan kepada semua orang disekiling kita@yang kita sayang. ibu ayah, adik beradik, kawan, kekasih, suami dan isteri. pasti kita akan rasa lebih nikmat dan keseronokkannya.

di bulan SYAWAL ini, pasti banya majlis sempena SYAWAL diadakan, rumah terbuka, "pejabat terbuka", "sekolah terbuka" dan banyak lagi yang terbuka. so agak susah kita nak buat puasa 6 secara berturut2..makanya apa kata kita lakukan mengikut keupayaan kita..(cayok2!!)Antara hikmah2 berpuasa 6 hari di bulan Syawal;
Pelengkap dari puasa Ramadhan
Puasa sunat 6 hari di bulan Syawal selepas Ramadhan adalah pelengkap dan penyempurna pahala dari puasa setahun penuh. Penyempurna dari kekurangan, membawa maksud, walaupun hukumnya sunat, pada hari Kiamat nanti perbuatan2 fardhu akan disempurnakan (dilengkapi) dengan perbuatan2 sunnah ini. Rasulullah s.a.w pernah bersabda dalam hadith Qudsi – “Dan senantiasa hamba Ku mendekatkan diri kepada Ku dengan amalan2 sunnah sehingga Aku mencintainya.” (Hadith Riwayat Bukhari)

Persediaan untuk sistem badan (badanpun tidak terkezzuut).
Di bulan Ramadhan sistem badan kita telah berehat selama sebulan. Dengan kedatangan bulan Syawal ia akan memberi kejutan pada sistem badan kita terutamanya sistem pencernaan. (mana taknya, dtangnya syawal..semuanya di balun, semuanya ditelah, sebab seronok sangat tengok juadah makanan, rendang, ketupat, satey dan mcam2 lagi). Maka, puasa 6 akan memberi peluang kepada sistem pencernaan yang telah berehat untuk melakukan tugas secara beransur-ansur (macam kereta..kalau start kita akan tunggu sebentar untuk memastikan enjin melakukan tugasnya dengan berperingkat-peringkat)

Amalan Ramadhan tidak terputus
Antara manfaat lain berpuasa 6 adalah segala amal yang dilakukan oleh seseorang itu di dalam bulan Ramadhan, untuk mendekatkan diri-Nya dengan Allah, tidak akan terputus setelah berlalunya bulan Ramadhan yang mulia ini, selama seseorang itu masih hidup. Ini juga mengajar kita untuk beribadat secara istiqamah dan berpanjangan. Menyusuri daripada kata2 para cerdik pandai – “Pahala amal kebaikan adalah kebaikan yang ada sesudahnya.”

Tanda syukur rahmat bulan Ramadhan
Berpuasa di bulan Ramadhan mendatangkan maghrifah atas dosa2 masa lalu. Orang yang berpuasa di bulan Ramadhan akan menerima ‘ganjaran’ di bulan Syawal – maka berpuasa di bulan Syawal adalah seperti tanda mensyukuri ganjaran yang diterima ini. Ia juga sebagai tanda syukur atas segala nikmat, pertolongan dan pengampunan yang telah diberikan oleh-Nya dalam bulan Ramadhan. Dan atas rasa cintanya terhadap ibadah puasa di bulan Ramadhan, ia tidak merasa bosan, berat atau jenuh apalagi benci berpuasa Ramadhan – lantas meneruskannya dengan berpuasa lagi selama 6 hari di bulan Syawal.

“Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) enam hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama satu tahun.” – Hadith Riwayat Muslim

Puasa 6 H A R I di Bulan Syawal..

Dari Abi Ayyub Al-Anshari ra bahawasanya Rasullullah saw bersabda : ” Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian diikuti nya puasa itu dengan puasa enam hari pada bulan Syawal, maka pahalanya akan sama dengan puasa setahun”
(Hadis Riwayat Muslim)Imam Nawawi dalam Syarh Muslim, 8/56 mengatakan,
“Para ulama madzhab Syafi’i mengatakan bahwa paling afdhol (utama) melakukan puasa syawal secara berturut-turut (sehari) setelah shalat ‘Idul Fithri. Namun jika tidak berurutan atau diakhirkan hingga akhir Syawal maka seseorang tetap mendapatkan keutamaan puasa syawal setelah sebelumnya melakukan puasa Ramadhan.”

like the style.
ber H I J A B itu K O L O T?

salam semua.. tajuk entry ni sensitif kan?entry ini hanya sebuah perkongsian shj.

aku pernah bertanya kepada salah seorang kawan aku mengenai wanita yang bertudung...dan jawapannya ialah, dia melihat wanita berhijab itu adalah sebagai kolot, mindanya tertutup seperti tertutupnya pakaian wanita berhijab serta dia agak rimas dan merasa panas dengan pemakaian wanita berhijab.

tapi, aku mempunyai pandangan tersendiri mengenai wanita berhijab dan aku suka melihat semakin ramai yang sudah berhijab.
sebab sekarang ni, terlalu ramai wanita yang berjaya itu adalah terdiri daripada mereka yang berhijab dan mengikut syariat Islam dengan sempurna.

aku tidak menyalahkan beliau jika dia berfikiran begitu, kerana siapakah aku yang ingin menghakimi seseorang, dia hamba Allah dan aku juga hamba Allah. dan aku tidak suka menghakimi seseorang dengan hanya melihat luarannya sahaja.
hanya doa aku, semoga Allah memberi Hidayah kepada beliau..amin

wanita yang berhijab

heliza helmi

wardina

irma hasmi

maria elana

hana tajima

fara adibah

farah af

catriona ross
dan ramai lagi..semoga ia terus berkembang..insyaAllah ;-)

Wednesday, 7 September 2011

POKOK menjadi SAKSI

ABDULLAH BIN UMAR pernah mengikut Nabi Muhammad pergi mengembara. semasa dalam perjalan, mereka berjumpa dengan seorang Arab Dusun.

" saudara mahu ke mana? " tanya Nabi Muhammad kepada Arab Dusun itu.

" Saya hendak balik ke kampung saya," jawab Arab Dusun itu.

"Saudara mahu sesuatu yang baik?" tanya Nabi Muhammad lagi.

"apa dia?" tanya Arab Dusun itu semula bagi mendapat penjelasan.

"Saudara jadi saksi tiada tuhan melainkan Allah Tuhan yang satu dan tiada sekutu baginya. Saudara juga jadi saksi Muhammad adalah hamba dan utusan Allah, : jelas Nabi Muhammad.

"Engkau ada saksi yang mengatakan apa yang engkau cakapkan itu benar?: tanya Arab Dusun.
"ya pokok itu, " jawab Nabi Muhammad.

Lalu Nabi Muhammad memanggil pokok yang tumbuh di pinggir kolam yang ada di situ. Pokok itu berguling-guling datang menuju ke arah Nabi Muhammad. Apabila tiba berhampiran dengan nabi Muhammad, pokok itu kembali tegak.

Nabi Muhammad meminta pokok itu menjadi saksi beliau adalah utusan Allah. beliau mengulang permintaannya itu sebanyak tiga kali. lalu pokok itu menjadi saksi Nabi Muhammad adalah benar-benar utusan Allah. kemudian pokok itu berguling-guling kembali ke tempat asalnya.

"biar saya balik berjumpa ahli keluarga saya dahulu," ujur Arab Dusun itu.

"jika ahli keluarga saya mahu ikut bersama-sama berjumpa dengan engkau. tepai jika mereka enggan, saya tetap akan bertemu semula dengan engkau. Saya akan mengikut engkau," jelas Arab Dusun itu kepada Nabi Muhammad.

If We Only Had Wings ~ The Daring Dream of Personal Flight
hana tajima dan maria elana V S Lelaki kreatif ;-D

keja aku ni suka mengeledah blog orang..geledah punya geledah..terjumpa post ni dr blog lelaki geek (sorry lelaki geek nak share lawak sekali..jangan marah ye;-)..)

boleh klik gambar ni;-)

Ashes – Anti-Smoking Advertisments


Smoking cigarettes is not always a death cause. But SOMETIMES IT IS. I used to know people who had been smoking since ever and lived many, many years. Even if they didn’t smoke their life, they smoked their health, their money, their youth.
I still can’t understand what is the pleasure of throwing money on ashes and inhaling smoke. Life is full of beautiful things that can make us overcome stress. Then.. why cigarettes?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...