Friday, 4 November 2011

wukuf di Arafah


Wukuf di Arafah adalah rukun haji yang kedua tetapi yang utama dari rukun-rukun haji itu.

Itu adalah berdasarkan kepada sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud : "Dari Abdul Rahman bin Ya'mur r.a katanya: Bahawa Rasulullah s.a.w menyuruh seorang penyeru menyerukan : "Haji itu ialah "Arafah". Barang siapa datang pada malam tanggal sepuluh, sebelum terbit fajar, bererti dia telah mendapatkan Arafah" (Riwayat - Ahmad dan Ashabus Sunan)

WAKTU WUKUF 
Apabila tiba 8 atau 9 Zulhijjah, setelah berihram (bagi mengerjakan haji secara tamattu') maka berangkatlah untuk berwukuf di Padang Arafah. Arafah letaknya di luar Tanah Haram dan jauhnya dari Mekah lebih kurang 12 batu atau 18 kilometer.

Masa yang wajib berada atau berwukuf di Arafah ialah di awal waktu Zuhur pada 9 Zulhijjah, hingga sebelum fajar pada hari Nahar, iaitu 10 Zulhijjah, tetapi tidak semestinya berada di Padang Arafah itu sepanjang masa yang tersebut kerana sahlah berhenti disitu walaupun sebentar sahaja pada masa di antara Zuhur 9 Zulhijjah hingga sebelum fajar 10 Zulhijjah.

Masa yang sebaik-baiknya ialah sebahagian dari kesembilan dan sebahagian malam kesepuluh. Sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Rasulullah s.a.w berrsabda "Barangsiapa dapat berada di Arafah sebelum terbit fajar (pada hari yang kesepuluh Zulhijjah maka dapatlah haji itu"

Tuesday, 1 November 2011

menyusuri suka duka BUKIT BROGA

(entry kali ni guna ayat skema ye)

salam semua, seperti yang dijanjikan, am kembali semula dengan kisah menyusuri bukit broga. entry sebelum ini, am ada cerita tentang keindahan dan kesyahduan berada di bukit Broga. anda semua boleh baca di sini.
kini am ingin bercerita mengenai kisah disebalik sepanjang perjalanan di sana.
sebenarnya am sangat suka aktiviti mendaki gunung. sebab bila sampai di puncak bukit, kenikmatan dan kepuasannya sukar digambarkan(cam biasa ayat poyo). masa zaman di universiti am memang selalu menyertai program ekspidisi mendaki gunung.
seawal jam 4.30 pagi, kami berenam dengan menggunakan 2 buah kereta iaitu am, piji, hafiz, daud, nenik dan corax telah memulakan perjalanan.
kami tiba seawal pukul 5 pagi. sampai di destinasi, orang ramai telah memenuhi ruangan meletak kereta di kaki bukit. ini mennujukkan bahawa ada yang telah mendaki mungkin 2 jam sebelum kami sampai. begitu ramai, sehingga tempat meletak kereta penuh.
alam masih gelap, pancaran matahari masih belum menyinsing. dalam keadaan gelap, kami masih boleh melihat wajah rakan-rakan kerana bantuan lampu kereta milik pengunjung yang hadir.suasana agak meriah dengan guraun dan aktiviti para pengunjung. ada yang sedang melakukan pemanasan beramai-ramai, ada yang memberi arahan dan macam-macam lagi.
kami juga turut menyumbang kepada suasana yang meriah itu. kami hanya sempat melakukan pemanasan badan secara ringkas..amat ringkas.
perasaan ingin mendaki dan berada di bukit broga amat meluap-luap. kami tmeneruskan perjalanan. kami melalui denai-denai kelapa sawit pada permulaan perjalanan. laluan agak mudah kerana kesan-kesan laluan telah sedia ada. sepanjang perjalanan di depan dan di belakang kami dipenihu oleh pengunjung. bertali arus pengunjung melalui denai tersebut. ada pengunjung berbangsa Cina dan India. 
sepanjang perjalanan kami tidak merasa bosan, kerana masing-masing suka bergurau senda. dan sedikit keletihan apabila sambil mendaki kami berbual.
tiba di pertengahan perjalanan, laluan agak mencabar, kerana terdapat satu dua gaung dan lurah yang dalam. amat merbahaya kepada mereka yang tidak berhati-hati. kerana lurah dan gaung itu, berada betul-betul di tepi laluan. tetapi alhamdulilah, sepanjang perjalanan tiada khabar berita yang tidak diingini berlaku.
berada di pertengahan laluan. kami mulai senyap, mungkin masing-masing sudah merasai keletehan dan memberi tumpuan sepenuhnya kepada perjalanan.
di hujung perjalanan, laluan agak merbahaya dan curam. keadaan geografi yang curam dan kami terpaksa berjalanan seolah merangkak-rangkak ditambah pula dengan pengunjung yang ramai. membuatkan kawan kami iaitu daud, hampir pengsan. beliau terpaksa berhenti di celah curam. dan terus merebahkan diri kerana pandangannya gelap. am mulai rasa cemas melihat keadaannya. sehinggakan am terpaksa membuka kasut dan memberi minuman kepadanya. keadaan yang agak kritikal ketika itu kerana dia senyap dan apa yang mampu kami lakukan adalah memicit dan memegang kakinya. hampir 30 minit kami berhenti dan meredakan keadaan.
alhamdulillah. subuh menjelang daud sudah beransur pulih. kami meneruskan pendakian. dan sebenarnya. tempat daud berhenti amat dekat dengan tempat yang ditujui.
azan subuh boleh kedengaran sehingga ke puncak bukit broga. dan terdapat sekumpulan pelajar sedang menunaikan solat subuh ketika itu. kami menunggu.
kami kumpulan ke dua melakakukan solat subuh secara berjemaah yang diimami oleh salah seorang pengujung di situ.
kesyahduan solat subuh di puncak bukit amat dirasai. nikmay solat diatas sukar digambarkan. suasana solat kali ini amat berbeza. selalunya am bersolat di rumah dihiasi dinding dan katil. kali ini am merasai suasana subuh.mmmmmmmmmmmmmm.. am apsti akan melakukan aktiviti ini di lain kali. insyaAllah.
usai solat subuh kami meneruskan aktiviti iaitu bersarapan, bergambar, berehat dan sebagainya. sambil mendengar tazkirah yang disampaikan oleh pegunjung.
di sini am selitkan gambar-gambar untuk tatapan. kerana gambar itu kadang-kadang mampu menjelaskan suasana sebenarnya.aktiviti usai subuh, hafiz masih berkain pelekat

matahari menginta semesta alamantara sebahagian pengunjung yang berjaya menjejaki puncak bukit broga


melihat dari jauh.
corax berusaha mendapatkan gaya pose lompatan terbaik..teruskan usaha

pengunjung mulai menuruni bukitberjayakah corax mendapatkan gaya lompatan terbaik?mmmmmmmm
Monday, 31 October 2011

Petua Menjadi Pelajar Cemerlang Menurut Al-QuranAnda inginkan petua-petua untuk menjadi pelajar cemerlang walau di mana sahaja anda berada?
Apa kata kita renungkan kembali beberapa petua atau tips kejayaan yang telah Allah SWT titipkan di permulaan surah Al-Mu'minun, surah yang ke-23 di dalam lembaran Al-Quran.
01.Keyakinan, kepercayaan and keimanan kepada Allah SWT 
"Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman." [23:1]
Iman dan kejayaan disebut oleh Allah SWT dalam ayat yang sama. Maka imanlah faktor utama kejayaan. Dan keyakinan yang tinggi inilah yang akan melahirkan sikap positif yang bakal disebutkan dibawah.
02.Fokus, bersungguh-sungguh, sepenuh hati
"iaitu orang-orang yang khusyuk dalam solatnya." [23:2]
Lakukan satu-satu perkara dalam satu-satu masa. Jangan mencapah dan melayang fikiran ke sana ke mari. Lakukan dengan sepenuh hati, bukan sambil lewa.
03.Prioriti. Mengutamakan apa yang utama.
"dan orang-orang yang menjauhkan diri dari lagha (perbuatan dan perkataan yang tidak berguna)." [23:3]
Kebiasaannya dalam menghadapi musim peperiksaan yang penuh tekanan, kita cenderung untuk berehat dan menenangkan minda dengan hiburan, menonton drama, bersembang di Facebook dan seumpanya sehinggakan selalu sahaja melebihi daripada masa rehat yang telah kita peruntukkan. 
Sebaik-baiknya kita mengoptimumkan penggunaan masa untuk belajar, dan mengisi masa rehat kita dengan perkara-perkara yang berfaedah seperti membasuh, melipat atau menggosok baju, bersenam untuk melancarkan perjalanan darah di dalam badan dan bermacam-macam lagi yang anda sendiri lebih sedia maklum.
Namun, sebaik-baiknya kita gunakan masa rehat itu untuk mengambil wudu', melakukan solat sunat dan membaca Al-Quran. InsyaAllah apabila kita lebih rapat dengan Allah SWT, jiwa kita akan lebih tenang dan ia akan banyak membantu dalam usaha kita mengulangkaji pelajaran.
Kita dikehendaki menghindarkan diri dari perbuatan mengumpat pensyarah/guru kerana perkara-perkara sebegini tidak mendatangkan faedah kepada masa depan anda, tidak menambahkan markah untuk kertas peperiksaan yang bakal/telah diduduki, malah boleh mendatangkan dosa dan kemurkaan Allah SWT.
04.Prihatin sesama kita
"dan orang-orang yang menunaikan zakat." [23:4]
Walaupun sedang berada di saat-saat genting, janganlah kita bersikap terlalu mementingkan diri, dan mengabaikan kawan-kawan yang lebih susah di sekeliling kita. Kongsilah apa yang termampu, samada ilmu, kertas-kertas soalan tahun lepas dan lain-lain. Sharing is caring.
05.Jaga hubungan antara lelaki dan perempuan
"dan orang-orang yang menjaga kehormatannya. kecuali terhadap isteri-isteri mereka, atau hamba yang mereka miliki, maka mereka (isteri dan hamba) dalam hal ini tiada tercela. Sesiapa yang mencari dibalik itu, mereka itulah orang-orang yang melampaui batas." [23:5,6,7]
Janganlah kita menggunakan alasan belajar untuk melanggari batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan ajnabi, misalnya dengan studi berdua-duan, kemudian pulang ke rumah berpimpin tangan, atau asal tertekan je mesti nak bergayut atau berchatting dengan kawan lelaki/perempuan anda.
Padahal Allah SWT kan sentiasa ada, sentiasa melindungi dan sentiasa menolong jika kita mencari dan meminta pada-Nya.
06.Jujur, amanah
" dan orang-orang yang memelihara amanah-amanah dan janjinya."[23:8]
Bukankah kita telah berjanji dengan pihak penaja dan ibu bapa kita untuk belajar bersungguh-sungguh? Lebih penting lagi, bukankah kita telah berjanji dengan Allah SWT untuk memanfaatkan peluang kehidupan sebagai seorang pelajar yang telah dipinjamkan-Nya kepada kita sebagai medan untuk kita mengutip ilmu, pengalaman dan pahala buat bekalan di akhirat sana?
Elakkan menipu ketika peperiksaan. Andai penjaga peperiksaan meminta kita berhenti menulis kerana masa sudah tamat, jangan pula kita terus menulis. Sebaliknya sebutlah "Bismillahi tawakkaltu 'ala Allahi wala haula wala quwwata illa billahil 'azim."
07.Tepati waktu
"dan orang-orang yang memelihara solatnya." [23:9]
Konsep yang boleh diambil dalam konteks kehidupan seorang pelajar Muslim ialah supaya sentiasa belajar dengan berdisiplin, menepati masa, tidak berlengah-lengah, menjaga kualiti dan produktiviti harian kita. Jika sebelum ini kita diingatkan supaya berhenti menulis apabila tamat masa peperiksaan, kita juga perlu memulakan perjuanganan kita dalam pelajaran dan peperiksaan seawal yang mungkin. Memelihara solat lima kali sehari setiap hari juga mengajar kita untuk tidak berputus asa atau berpatang arang di pertengahan jalan.
Namun janganlah kita hanya mengaplikasikan konsep-konsep ini untuk akademik semata-mata. Penekanan utama dalam ayat tersebut supaya kita menjaga hubungan kita dengan Allah SWT kerana kita akan kembali mengadap-Nya dengan amal-amal kita, bukan dengan berapa gulung ijazah yang berjaya kita perolehi. Belajar dan ijazah hanyalah alat untuk kita mencapai keredhaan Allah SWT dan merebut peluang mewarisi syurga-Nya.
" Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi. Iaitu yang akan mewarisi Syurga Firdaus. Mereka kekal didalamnya." [23:10,11]
" ....Maka di antara manusia ada yang berdoa: 'Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia.' Dan tiadalah baginya bahagian di akhirat."[2:200]
"Dan di antara mereka ada orang yang berdoa: Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari seksa neraka." [2:201]
"Mereka itulah orang-orang yang mendapat bahagian dari apa yang mereka usahakan dan Allah sangat cepat perhitungannya." [2:202]

Cemerlang Dalam Peperiksaan

Setiap pelajar inginkan apa yang dipelajari itu akan mendatangkan kesan. Belajar secara berkesan bukanlah dikira jumlah jam belajar atau berapa banyak perkara yang dapat dihafal. Belajar secara berkesan perlulah mengandungi 3 komponen ini:-
01.Mengulangkaji: Kebiasaannya apabila menyebut perkataan ulangkaji ramai pelajar menganggapkan tindakan yang perlu dilakukan hanyalah terhad pada pembacaan sahaja.
Tindakan mengulangkaji sebenarnya dapat dilakukan dengan beberapa cara termasuk menyemak semula apa yang telah dipelajari, memahami konsep, menghafal formula atau istilah yang penting, menganalisis isi-isi penting atau mengenal pasti kelemahan dan kekeliruan yang dihadapi serta mencatat semula isi-isi tersebut dalam bentuk nota ringkas, peta minda, peta konsep atau pengurusan grafik.
02.Membuat rujukan: membuat rujukan bahan tambahan, bertanya dengan guru atau berbincang dengan rakan adalah amat penting dalam proses mengulangkaji. Rujukan boleh dilakukan melalui bahan cetak seperti buku rujukan, akhbar dan majalah.
Pendidikan Utusan adalah merupakan satu contoh yang baik sebagai bahan untuk pelajar-pelajar membuat rujukan. Rujukan juga boleh dibuat melalui laman web seperti Portal Pendidikan Utusan (www.tutor.com.my) yang secara khusus memberi maklumat tentang mata pelajaran utama peperiksaan awam.
Rujukan juga boleh dibuat melalui laman web yang mengandungi maklumat yang boleh dicari melalui agen pencari maklumat (contoh: www.google.com)
03.Membuat latihan: Latihan boleh dilakukan dalam bentuk latih tubi, kuiz, soal jawab atau menganalisis soalan-soalan tahun lalu serta merangka jawapannya.
Ketiga-tiga komponen di atas perlulah diintegrasikan agar proses belajar dapat dialami secara lebih berkesan tanpa berasa bosan, tertekan atau mengantuk

Sunday, 30 October 2011

enjoy the beauty of the dawn in Bukit Broga. subuh yang indah bersama Alam.


I and friends have managed to climb the hill Broga. We climb on depavali holidays. This is the first time I climb this Broga Hill. but my friend that Hafiz was climbing a few times before. he had planned the climb.
Our journey began as early as 4 am. journey takes about 30 minutes.

We arrived at about 4:45 am...at the start of the climb, it is not very challenging. only the path of oil palm plantations and forests. on that day, too many people who were climbing. as if they were queuing. each of them carrying torches and climbing supplies. some of them come in groups and some of them come in pairs (husband and wife or lovers)

namun apa yang terbaik di sini adalah melakukan solat subuh di atas bukit secara berjemaah, masa ni, sukar untuk mengambarkan perasaan, sayu dan syahdu. merasai benar nikmat Allah. subahanaAllah..

saya juga ingin mengsyorkan kepada rakan-rakan blogger, sesekali kita cari kelainan melakukan amal ibadah.  benar-benar merasai keindahan subuh.

the writing this time i just wanted to share the pictures of the beautiful views of the Bukit Broga... too amazed at Allah creation.
too much the story behind the climb that i want to share with you... look forward to writing after this.
thank you..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...