Wednesday, 5 October 2011

belakang tabir pernikahan adikku

salam semua..sebenarnya dah lama nak cerita pasal majlis pernikahan adik lelaki ku....sebab kalau nak cerita kat sini..memang panjang..perghhhh...sejarah pernikahan yang paling lama pernah aku hadiri...

seperti yang dijanjikan oleh pihak masjid, majlis akan bermula pada pukul 9 pagi...so pukul 8.30 kami sekeluarga ada kumpulan pertama yang sampai ke perkarangan masjid (sebabnya ada 6 pasangan mempelai yang akan diijab kabul)

tunggu punya tunggu.. hampir pukul 10 pak imam muncul..tapi sebleum tu tuk siak yang mulakan majlis.(dia punya garang nak uruskan majlis tu tak sah cakap..buat aku hangin satu badan. (terus marah2..arahkan itu ini...)

lepastu nak tunggu prosuder yang perlu diaturkan oleh pihak masjid yang sepatutnya dapat diselesaikan sebelum acara (seperti semak nak daftar..panggil masuk kat pejabat sorang..bayar itu ini...ya Allah..banyak gile birokrasi...membuatkan aku takut ngn kerenah yang bakal aku akan hadapi bila aku nak nikah nanti)

ada lagi..aturcara majlis sangat menyesakkan...dari satu ke satu acara..aku ingat..nikah ni majlis yang paling mudah..sebb yang penting adalah akad tu...hmmmmm...ni dia susunan acaranya :
1. acara pendaftaran (birokrasi)
2. taklimat tok imam kepada hadirin
3. taklimat tok kadi kepada mempelai
4. ulanagn taklimat...
5. bacaan rukun2, khutbah dan sebagainya.
6. pernyataan mas kawin..wang hantaran..bla..bla..(yang ni rasanya tak perlu dinyatakan sbb akan memalukan memepali..sebb ada mempelai wang hantarannya tak banyak)
7. semakan semula nama2 pasanagn (hellooo..asyik ulang2)
8. majlis akad nikah..(sebelum nak akad tu..tok kadi merepek lagi...aduhhhh....)
9. 6 mempelai melalui acara akad nikah...(sebelum tu ada latihan dan percubaan/ contoh oleh tok kadi)
10. acara membatalkan wuduk (sebelum dan selepas ada lagi tok kadi berbicara...ya Allah bila nak habis ni...)
11. acara...ntah la..aku pun tak tau..sbb masa ni..aku dah lapar n penat..terus keluar masjid..jalan2 n main2 ngn anak sedara..sebab lama sngat2)
12. aku masuk balik..tak habis lagi majlis..kali ni ibu memepelai di minta untuk memberikan ucapan..(setiap ibu pengantin..bayangkan ada 6 ibu pengantin) dan ucapan itu perlu mengikut teks yang akan dibaca oleh tok kadi
13. kali ni mempelai pengantin perempuan pula yang akan bercakap (mengikut apa yang akan di baca oleh tok kadi...)perghhhh...aku tengok ramai hadirin tak keruan..dah ramai yang lepak kat luar dah..ada yang bising...
14................................acara habis...

aku selitkan serba sedikit gambar dan suasana acara nikah.
my family...sebelum acara..kami kumpulan pertama yang sampai ..

candid..masing2 sibuk nak menghangkut barangan hantarn..pengantin tengah nak bersiap bagai..

adik beradik yang belum berkahwin..still single...hehehe

suasana dalam masjid..ramai.....

6 mempelai...

my bro..sister in law behind..gray

acara nikah bermula...


my bro n sister in law

acara penyerahan mas kahwin..adik aku beri seutus rantai.. acara batalkan wuduk...hmmmm

acara..acara..acara..




16 comments:

sunz sulaiman said...

Banyak ek birokrasi... Kenkadang depends pada tok imam a.k.a kadi kat kawasan tu... ada yang ringkas dan ada yang memanng nak ikut the whole step of Sakinah's Module..Modul Keluarga Sakinah ni rasanya ada kat Johor je, tak tahu la kalau dah apply kat negeri lain.. Ada baik dan ada kurangnyer jugakkan... herm.. mungkin kalau 6 pengantin tak sesuai banyak birokrasi nie.. kalau 1 pasangan should be ok...=)..Huh panjangnyer komen..

macam ku kata said...

yess setuju ngn suria....tula..akak pun ada ckp..negri johor ada gunakan kaedah drpd jabatan agama negri johor..tu yg lama kot..kalo 1orng its ok..tapi kalo dah 6 orang..mmmmm..kena bnyak2 bersabar yer..

sunz sulaiman said...

Kaedah dari Jabatan Agama Johor tu Namanyer Keluarga Sakinah.. Selamat masa kiter kawen dulu2 tak apply keluarga sakinah tu..sebab imam tu ringkas.. Yang penting akad..Kalau la apply, abis la banjir majlis akad nikah tu.. Kiter kalau baca lafaz pengantin perempuan ngan mak, mesti banjir..hu..hu.. bersedia la kalau kawen ngan orang Johor yerp.. best jugak sebenarnya modul Keluarga Sakinah.. sedih sangat...

aimie amalina said...

=]
indahnye la pembinaan masjid ni kan
selamat pengantin baru!=]

LydSunshine said...

Masa saya nikah dulu, kat rumah. Janji dgn kadi jam 11pg. Jam 10.45pg dia dah sampai. Kekeke... Kelam kabut semua org.

Anonymous said...

anime sim dating game http://loveepicentre.com dating herpes site web

Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com/][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/9.jpg[/img][/url]
single solution dream dating [url=http://loveepicentre.com/taketour.php]muslim dating realities[/url] who is zac ephran dating
black women dating site [url=http://loveepicentre.com/faq.php]ontario online dating services[/url] naughty dating sites
hentai dating game [url=http://loveepicentre.com]male 45 pulaski va dating[/url] all online dating

Anonymous said...

harry potter ebook free download http://audiobookscollection.co.uk/fr/Consciousness-A-Guide-to-the-Debates/p226769/ ebook make money web [url=http://audiobookscollection.co.uk/de/Tehanu/p29132/]the black prism ebook[/url] ebook reader with schedule calander

Anonymous said...

book downloads ebook free http://audiobooksworld.co.uk/fr/Barbara-Park/p223879/ 70-292 ebook [url=http://audiobooksworld.co.uk/Setsuo-Ichimaru/m115954/]concise guide to jazz ebook[/url] gemstar ebook reb 1100 rca
[url=http://audiobooksworld.co.uk/Off-Road-Racing-Race-Car-Legends-Collector-s-Edition/p212810/][img]http://audiobooksworld.co.uk/image/3.gif[/img][/url]

Anonymous said...

game stat software http://buyoem.co.uk/de/product-35360/3herosoft-DVD-to-Mobile-Phone-Converter-3-5-MacOSX block software [url=http://buyoem.co.uk/es/product-34602/Adobe-InDesign-CS5-5]blu-ray copying software[/url] winmx music download software
[url=http://buyoem.co.uk/de/category-8/Office-Tools]Office Tools - Cheap Legal OEM Software, Software Sale, Download OEM[/url] computer recording studio software
[url=http://buyoem.co.uk/product-34479/Best-Network-Security-3-0][img]http://buyoem.co.uk/image/5.gif[/img][/url]

Anonymous said...

bounceback pro software http://buysoftwareonline.co.uk/product-14120/TextMate-1-5-Mac sentry software of raleigh nc [url=http://buysoftwareonline.co.uk/es/product-37387/DVDInfo-Pro-4-6]bird software barrido de lineas[/url] tax software for non-profit
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-37094/Mediachance-Dynamic-Auto-Painter-2-5]Mediachance Dynamic Auto-Painter 2.5 - Software Store[/url] painter 7 software
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/fr/product-36728/Eshasoft-Desktop-Calendar-and-Personal-Planner-2011][img]http://buyoem.co.uk/image/5.gif[/img][/url]

Anonymous said...

Very good post. I'm facing some of these issues as well..

my web blog ... http://seo-training.us/">seo-training.us

Anonymous said...

Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we
have developed some nice methods and we are looking to swap strategies with others,
please shoot me an e-mail if interested.

Also visit my homepage: garage sales phoenix

Anonymous said...

Hi, Neat post. There is a problem along with your web site
in internet explorer, might check this?
IE nonetheless is the marketplace leader and a large component to
other folks will pass over your wonderful writing due to this problem.


Also visit my webpage ... 3d panther tattoos

Anonymous said...

Μy family members all the time say that I am killing my time here at net, hoωeveг I know I am getting
fаmіliaгity ԁaіlу bу
reading thes nice artiсlеs οr гeνiews.



Αlso visit my webpage: http://theyuppypuppy.co.uk/node/244924">3d

Anonymous said...

Generally speaking, a bench trial is effective really in mere a small % of trials.
t need it to interfere negatively along with your professional or outside life,
either. The staff there was clearly by far the most inviting and knowledgeable I've ever encountered. Those websites offer countless design ideas, I could not believe just how much tattoos I've found there.
Do I have to expend a whole great deal of funds
for getting began.

my web page: world's greatest collection of tattoo designs!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...