Wednesday, 14 September 2011

Burj Khalifa – Tallest Building in the World

Grand opening! The tallest skyscraper has been unveiled to the world… After years of construction the well known Burj Dubai now calledBurj Khalifa has been completed leaving far behind Taipei 101.
Burj Khalifa | World’s Tallest Structure | DUBAI | 828m | 2716.5ft | 162 floors


Tuesday, 13 September 2011

Layang-layangsalam semua..tajuk entry kali ini ialah layang-layang.
kalau sebut nama permainan ini, pasti di kalangan kita mengetahuinya dan pernah bermain layang-layang.
bagaimanakah teknik permainan layang-layang yang baik?
semua rasanya dah pro dan pakar dalam bab ni..mesti pandai menarik dan melepaskan tali layang-layang. baru layang tu boleh terbang dengan tinggi.

bila sebut layang-layang cuba kita kaitkan dalam kehidupan seharian kita. lihat orang yang berada di sekeliling kita, pasti ada anak-anak remaja yang meningkat dewasa. tidak kiralah adik, abang, saudara, jiran, anak dan sebagainya. mengikut ahli-ahli psikologi, era remaja adalah era untuk mencari identiti. mereka ingin dianggap dewasa tetapi masih tidak boleh terlepas ikatan ibu bapa terutama dari segi kewangan.

"mendidik anak-anak remaja ini, boleh diibaratkan dengan bermain layang-layang. kena lepaskan tetapi dipegang talinya. jika tidak ditarik talinya walaupun secantik dan segagah mana layang-layang itu, pasti ia akan menyembah ke bumi. tetapi jika ia sedang terbang tinggi di langit dan kita lepaskannya pasti ianya akan terbang entah ke mana. silap hari bulan pasti hilang dan bila kita jumpa pasti ada bahagian yang rosak dan terkoyak".

jadi seelok-eloknya, pegang talinya, ditarik  untuk mendapatkan terbangan yang tinggi dan cantik. layang-layang boleh terbang tinggi dan boleh pulang kepada kita apabila dikemudi dengan baik.

mudah-mudahan anak-anak remaja disekeliling kita akan terus terbang dengan cantik dan boleh pulang kepada kita dengan selamat.TOP 10 MOST CORRUPT COUNTRIES

kedudukan ke :
168. Angola


168. Equatorial Guinea


170. Burundi


171. Chad

172. Sudan


172. Turkmenistan


172. Uzbekistan

175. Iraq


176. Myanmar


176. Afghanistan


178. SOMALIA!!!

Source: Transparency International, 2009. Web: www.transparency.org.

jika dilihat pada kedudukan negara miskin/tidak selamat penuh dengan korupsi ialah negara ISLAM. negara Islam yang KAYA dengan sumber alam, seperti minyak dan sebagainya, di manakah kekayaan itu berada sekarang?

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah  SAW bersabda;

"Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka".

Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?"

Rasulullah SAW menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah SWT. akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah SWT akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'.

Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Rasulullah SAW menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati".

(H.R. Abu Daud)

hanya sebuah renungan bersama.

Dan Allah telah berjanji kepada orang-orang yang beriman di antara kamu dan mengerjakan amal-amal soleh, bahawa Dia akan menjadikan mereka berkuasa di muka bumi, sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang sebelum mereka berkuasa, dan Dia pasti akan meneguhkan bagi mereka agama yang telah diredai-Nya untuk mereka, dan Dia benar-benar akan menukar (keadaan) mereka, sesudah mereka berada di dalam ketakutan, menjadi aman sentosa. Mereka tetap menyembah-Ku dengan tidak mem­per­sekutukan sesuatu apa pun dengan Aku. Dan barang siapa yang (tetap) kafir sesudah (janji) ini maka mereka itulah orang-orang yang fasik. (An-Nuur, 24:55)

Monday, 12 September 2011

indahnya BUTTERFLIES


DARI ULAT JADI KEPOMPONG,
TIDUR NYENYAK DALAM KELONGSONG,
CUKUP MASA KELONGSONG PECAH,
POM! POM! JADILAH RAMA-RAMA YANG INDAH,
RAMA-RAMA TERBANG MERATA,
HISAP MADU DI POHON BUNGA
SUNGGUH CANTIK ANEKA WARNA,
TAPI SAYANG HIDUP TAK LAMA,
BEGITULAH HIDUP MANUSIA,
PADA ALLAH KITA BERDOA,
AGAR JADI INSAN MULIA,
TAPI SAYANG HIDUP TAK LAMA.Sunday, 11 September 2011

Wardina menangis...

Salam semua...
sebelum pergi ke kerja, sempat juga aku menonton rancangan Malaysia hari Ini yang di hostkan oleh Wardina dan Ally. seperti biasa banyak isu yang diputarkan. antaranya masalah sosial, kalau dengar daripada apa yang diutarakan memang rasa geram dan sedih, sebab apa? sebab isu-isu seperti gejala maksiat/zina di kalangan remaja, masalah pembuangan bayi, anak luar nikah yang dilahirkan oleh "ibu-ibu" belasan tahun (semuda 12 tahun pun ada..!!) dan 1001 ragam serta cerita kita dengar cukup lama..dari aku kecil sehingga sekarang ini. tidak pernah surut, statistik membuktikan gejala ini berterusan seolah-olah zina (punca kepada permasalahan lain) menjadi satu budaya dan amalan oleh masyarakat.

Wardina telah menemubual salah seorang remaja (dari rumah perlindungan Raudhatus Sakinah) yang TELAH menjadi ibu pada umur 16 tahun dan anak yang dilahirkan itu adalah anak luar nikah. paling mengejutkan, apa yang diceritakan oleh remaja terbabit, punca kepada 'kejadian' tersebut adalah disebabkan oleh beliau telah menyahut cabaran daripada rakan sebaya. kawan-kawanya telah mencabar beliau untuk melakukan zina kerana perkara tersebut menjadi TREND (ulang suara..menjadi TREND!!!!!!~bermakana amalan berzina adalah perkara biasa yang menjadi amalan remaja, jika tidak melakukannya dianggap sebagai kolot dan ketinggalan). (wardina telah menangis apabila menyoal remaja tersebut, beliau tidak dapat menahan sebak~mungkin sebab beliau amat risau dengan masa depan anak-anaknya dan tangisan Wardina itu mempunyai asas)

wardina


menurut Prof Madya Dr Harlina Halizah Hj Siraj @ Ramli, ibu bapa yang merujuk permasalahan anak-anaknya juga menganggap perkara zina itu adalah masalah biasa, walhal zina adalah permasalahan yang cukup besar dan hina kerana ia merupakan dosa besar. bagaimana ibu bapa terbabit boleh menganggap perkara sebesar ini adalah perkara biasa?

coretan ini bukan untuk menyalahkan sesiapa atau mencari punca kepada permasalahan ini, ia hanya luahan rasa yang ingin aku kongsikan bersama supaya kita tersedar dari lamunan bahawa masyarakat pada hari ini cukup kronik dan berada pada tahap yang amat kritikal. oleh itu kita seharusnya memainkan peranan untuk mendidik dan mengubah corak situasi ini.

bestnya "B E N D A" TERBUKA...;-)

salam semua..raya mood raya rasanya belum habis lagi..sekrang ni..dah fasa utk buat rumah terbuka, pejabat terbuka, sekolah terbuka dan macam2 lagi la yang terbuka..hehehe
aku pun tidak ketinggalan merasai kenikmatan meraikan sekolah terbuka.."kanak" menjemput, menyediakan juadah dan melayan kerenah "orang2 besar"... 
tradisi yang baik ini tidak salah jika kita teruskan dan subur dalam sanubari masyarakat. kalau dipikirka pun time2 cam ni la kita dapat merasai keakraban dan ia terjalin erat. 
"benda2" terbuka seperti ini sememangnya mempunyai kebaikan dan jika dilakukan dengan betul dan tidak membazir ia akan menjadi wadah untuk kita memperolehi pahala..insyaAllah, kerana kita akan bersedekah, memulikan tetamu, mengeratkan silaturahim dan sebagainya.
Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya. Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menghubungkan tali silaturahim. Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata dengan perkataan yang baik, jika tidak hendaklah dia diam.” (Hadis riwayat Ahmad)

Islam tidak melarang umatnya untuk bergembira pada hari raya..malahan Islam juga menyarankan agar umatNya meluahkan @express segala nikmat yang dikurniakan oleh Allah sebagai salah satu cara kita bersyukur dengan nikmatnya. 
Wahai anak-anak Adam! Pakai pakaian kamu yang indah berhias pada setiap kali kamu ke tempat ibadat (atau mengerjakan solat, terutama pada hari Jumaat dan hari raya dan juga memakai wangian yang semerbak harumnya), dan makanlah dan minumlah serta jangan pula kamu melampau-lampau. Sesungguhnya Allah tidak suka akan orang yang melampaui batas. (Surah al-A’raf, ayat 31)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...