Friday, 28 October 2011

ilham masak dari blogger...dah try;-)

hari ni, aku kena masak, sebab aku malas nak keluar beli makanan, so nak taknak aku kena masak gak untuk mengisi perut yang semakin berbunyi ;-)
aku pun tengok2la blog mana yang ada resepi makanan yang simple tapi best. secara jujur aku memang tak suka masak, aku lebih rela buat kerja lain spt basuh pinggan, kemas dll. bukan tak boleh masak, tapi tak tau la..tak suka memasak..hehhehe
hari ni disebabkan aku keseorangan di rumah, aku memasak untuk diri sendiri.
blog yang membuatkan aku rasa nak try masakannya ialah blog EKSPRESI SEORANG AKU.
sebab sangat la simple, cuma aku telah buat perubahan sikit bersesuaian dgn bahan yg ada kat rumah aku..hehhe
ikan bilis aku tukar ngn tempe dan belacan aku tukar ngn kuib knorr...
tempe ni kena goreng garing dulu..


belacan rumah aku dah habis..so aku tukar ngn  benda ni...

.: TEMPE goreng belacan :.
tempe(sebelum gorang letak garam sikit)
setengah ulas bawang besar
 bawang putih
biji cili padi
kiub knorr

.: cara buat :.
1. mula2 goreng tempe sehingga garing, kemudian angkat dan toskan ~ letak tepi
2. bawang besar, bawang putih dan cili padi dihiris halus, kemudian tumis dalam kuali
3. masukkan kiub knorr(separuh)
4. kemudian, masukkan tempe yang digoreng tadi.. gaul sehingga serata dan angkat. siaplah...
TERIMA KASIH KEPADA E.S.A

6 comments:

Adylia Qarissa said...

simple dan pasti sodap :)

macam ku kata said...

adylia..sedap..masak kering2 ni..sedap tau..hehehhe

Cik tikah said...

wah, macam sodap jer :)

ainnoraini said...

baru smlm masak tempe goreng ...

misTeaRed said...

nak jugak!!!!!!!! xajak pon....:(

anamizu said...

TEMPE!!!!!! aaaaaaaaa sedap3!!! =P





luv,
cik ana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...